[...] omega-6, to wiązanie znajduje się dopiero przy szóstym atomie węgla. Omega-3 Źródła tych kw. tłuszczowych to w przypadku: -kwas alfa-linolenowy(ALA) - siemieniu lnianym/oleju lnianym, orzechach włoskich i brazylijskich, oleju rzepakowym, zielonych warzywach liściastych. - EPA czyli kwas eikozapentaenowy i DHA czyli kwas dekozaheksaenowy - [...]
[...] posiłku mleko 3,2% zamien na 0,5%. Mało białka, dorzuć biału chudy ser. W drugim posiłku twaróg chudy. Tłuszcze z nabiału nie są takie zdrowe/potrzebne. Posiłki 3,4,5 olej słonecznikowy zamien na lniany (bardzo dobry w smaku jak polejesz nim ryż/kasze) ew. oliva z olivek. W posiłkach 4,5 zjadłbym już kasze gryczaną a nie ryż ze wzgl. na [...]
[...] margaryna miękka 10g szynka z indyka 50g kefir 250g jabłko 200g IV posiłek: filet z kurczaka 100g oliwa z oliwek 15g ryż brązowy 100g surówka z kapusty białej 200g olej słonecznikowy 15g maślanka 250g V posiłek: ryż brązowy 100g tuńczyk z wody 50g ser biały półtłusty 100g jogurt naturalny 40g Prócz zmian w ukł posiłków wyrzuciłem [...]
do pytania 1 - "Jeżeli przyjmie się szybkość utleniania się smalcu jako 1, to oliwa z oliwek utlenia się 10 razy szybciej, olej słonecznikowy, sojowy, rzepakowy 100 razy szybciej, olej lniany 250 razy a olej z ryb aż 350 razy szybciej."
[...] ten ma uszkodzona czasteczkew w wyniku uwodornienia co prowadzi ze tluszc cis przechodzi w tluszcz transW procesie produkcji roslinego tlusczu ,producent musi podrzac oolej rosliny do wysokiej temp a nastepnie zmusic wodur do zwiazania sie z czasteczka tluszczu w miejscu wystepowania wiazania podwujnego. Tluszc tras jest podejzewany o [...]
Patrze w domu na to co mam i tak: olej kujawski z pierwszego tłoczenia Skład: rafinowany olej rzepakowy 100% Kwasy tłuszczowe nasycone 7g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 66g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 27g Czy fakt że olej jest rafinowany sprawia że podejrzewamy go o te same świństwa co olej słonecznikowy? Są to same podejrzenia czy [...]
no tak ten sam art: mniemam że chodziło w pierwszej części o olej słonecznikowy, na litośc boską przecież pestki nie moga byc złe zarraz dojdzemy do paradoksu że wszystko jest bee...
[...] problem, bo trzeba bardzo pilnować, żeby nie przekroczyć normy. Prawdziwy problem mam z tłuszczami - na razie stosuję: oliwę z oliwek, orzechy włoskie, masło orzechowe, ser żółty, margarynę, masło, olej słonecznikowy, jajka, makrelę wędzoną - co jeszcze ???? Bo będzie mi brakowalo kalorii !!! Zmieniony przez - Dareckyy w dniu 2004-11-02 23:38:18
Prawdziwy problem mam z tłuszczami - na razie stosuję: oliwę z oliwek, orzechy włoskie, masło orzechowe, ser żółty, margarynę, masło, olej słonecznikowy, jajka, makrelę wędzoną - co jeszcze ???? Bo będzie mi brakowalo kalorii !!! olej słonecznikowy,margaryne,masło orzechowe -to mozesz leka reka skreslic (transizomery omeg-6 bardzo nie zdrowe i [...]
[...] bardzo cienko margarynami o obniżonej kaloryczności (Bona, Kama, Flora) - zamiast masła. Można też całkiem zrezygnować ze smarowania pieczywa. Jedynym zalecanym tłuszczem są oleje roślinne - najlepiej w postaci surowej - jako dodatek do sałatek i surówek. Są one źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych (NNKT - niezbędne nienasycone [...]
czy o te NNKT to chodzi o moja diete? jezeli zapomnialem ich dodac to przez przypadek a wlasnie ile powinno sie pic oleju albo oliwy z oliwek i czym mozna zastapic oliwe z oliwek? mozna pic olej rzepakowy czy jakis slonecznikowy?